donderdag 9 oktober 2014

2-3/10/2014: Ovinogeddon 2014: A less than auspicious start

Eindelijk donderdag. De koffer is net op tijd ingepakt geraakt en de rit naar Charleroi wordt aangevat.  Khans of Tarkir is nog geen maand uit, maar toch gonst de Legacy-wereld al van de geruchten hoe krachtig kaarten als Treasure Cruise, Dig Through Time en Monastery Swiftspear zijn. Arno, Maarten en ikzelf gaan met onze eigen ogen kunnen zien wat daar allemaal van waar is, op een van de grootste Legacypodia van Europa: Ovinogeddon.

De autorit verloopt rustig en zonder al te veel problemen verschijnen we netjes op tijd aan onze gate om aan boord te gaan. Maar dan houden de dingen op met goed te gaan. Er is een klein probleem met het vliegtuig, meldt men ons. De reizigers worden vriendelijk verzocht zich naar een andere gate te begeven en eventjes te wachten, gezien we een kleine vertraging zullen oplopen.
Fast forward , 360 minuten later...
Kleine vertraging, m'n hoela. Na zes uur rondzwalpen, Gameboy spelen, muziek luisteren en playtesten in het Leffe Café van de luchthaven van Charleroi, kunnen we eindelijk vertrekken. Van ons plan om voor het toernooi eerst een namiddagje de toerist uit te hangen in de wereldstad Milaan, komt niets meer in huis. Het is stilaan 22u00 eer we inchecken in ons eensterrenhotel. Maar goed, we zijn er geraakt. We begeven ons naar het dichtstbijzijnde restaurantje en verorberen ieder een ronduit ko-los-sale pizza. Gotta love Italy.
Ondanks het feit dat Modern soms ook best een leuk formaat kan zijn, besluiten we het vrijdag kalmaan te doen en het Legacy side-event in de namiddag te spelen. Zodoende hebben we in de voormiddag nog even de kans proviand in te slaan, de Dom en de plaatselijke Burger King te bezoeken en op zoek te gaan naar een exemplaar van de nieuwe Super Smash Bros. for Nintendo 3DS voor Arno en mezelf. Omwille van de hype. En om de dode momentjes op te vullen. Hadden we toen geweten wat er ons nog te wachten stond...


De tijd vliegt en voor we het weten staan we aan de venue, een bijzonder grote en indrukwekkende ontmoetingsruimte voor spellenliefhebbers die bekend staat als de UESM, Università Europea Degli Sport Della Mente (Europese Universiteit voor Denksporten).


Indrukwekkend. De venue bestaat uit een grote centrale zaal, een cafetaria en een handvol kleinere zaaltjes die normaal aan bepaalde spellen zoals schaken of go gewijd zijn. In de inkomsthal staat een vitrine met allerhande Magic-parafernalia.

 Echte Moxen!

Het Modern main event is ondertussen al even bezig en terwijl Arno en Maarten nog even de laatste hand leggen aan hun decklist, kijk ik eens rond naar de potjes Magic die aan de gang zijn in afwachting van ons event. Dat gaat later dan voorzien van start, maar goed, we kunnen weer magiccen!

R1: VS Burn: 2-0 (1-0)
Mijn eerste play is een Deathrite Shaman, die van mijn Duitse tegenstander een Grim Lavamancer. Plots besef ik dat ik geen gunstige matchup getroffen heb. Gelukkig bestaat mijn hand uit niets anders dan goede one-drops en kan ik nog een Deathrite Shaman, een Dark Confidant en twee Delvers of Secrets neerleggen voor de Lavamancer genoeg ammo heeft om gevaarlijk te worden. Voor dat gebeurt, heb ik de Abrupt Decay. Mijn Delvers flippen vrij snel, mijn tegenstander slaagt er in mij naar  10 te brengen en probeert als last-ditch effort mij af te maken met een Price of Progress. Gelukkig heb ik speciaal voor die kaart mijn Wasteland opengehouden en kan ik mijn eigen landje in response slopen, zodat ik slechts 8 damage moet slikken in plaats van 12. De uitgestoken hand volgt.
1-0

Yuck, Burn. Niet mijn lievelingsmatchup, omdat Price of Progress doorgaans gewoon game is. De Confidant wordt dus uitgeboard, zijn bewezen diensten ten spijt. In Game 2 heb ik een hand vol counters en voel me dus vrij gerust. Ik laat een Rift Bolt passeren, maar Daze wel de Searing Blaze met Landfall op mijn Delver. Een tweede Searing Blaze wordt later gecounterd met Spell Pierce. De Force of Will die ik voor de onvermijdelijke Price of Progress wou sparen, moet ik echter wel spelen om af te geraken van een Eidolon of the Great Revel. Mijn tegenstander zit zonder gas, wat niet beter wordt wanneer ik een Liliana of the Veil kan spelen, die hem een Price of Progress, de enige kaart in zijn hand, afhandig maakt. Lucky break! Een Tarmogoyf vervoegt mijn geflipte Delver en van pure ellende cast mijn tegenstander Fireblast op zichzelf.
2-0

R2: VS Greedy BURG: 0-2 (1-1)
Ronde 2 begint al fijn. Mijn Tsjechische tegenstander heeft zelf geen dobbelstenen bij, maar heeft toch een moreel bezwaar tegen de Khans of Tarkir spindown die ik aanbied om te bepalen wie eerst gaat. Omdat ik wel snap dat deze inderdaad gerangschikt is, stel ik voor dan gewoon even of oneven te dobbelen. Ook hier wil mijn tegenstander ab-so-luut niets van weten. Uiteindelijk krijgt 'ie, na enig gezeur, een dobbelsteen van een buurman te leen. Whiny bitch.

Toegegeven, zijn deck is a thing of beauty. Op zijn Underground Sea's staan Snapcasters geschilderd, op zijn Tropical Islands Delver of Secrets. Duals verkutten is mijn ding niet, maar het ziet er wel aardig uit. Ondanks zijn ontzettend hebzuchtig deck en een mulligan naar 5, heeft mijn tegenstander altijd het correcte antwoord. Mijn Deathrite hapt Lightning Bolt en zowel mijn Delver of Secrets als Tarmogoyf krijgen een Abrupt Decay kado. Ik volg op met een nieuwe Delver en een nieuwe Deathrite, die ook geen lang leven voor zich hebben. Treasure Cruise geeft m'n tegenstander weer gas, zodat hij een eerste Liliana kan Force'n en een tweede kan Daze'n.All answers, all the time. True-Name Nemesis lijkt het spel eventjes open te breken, maar kan niet racen met een geflipte Delver, een Vendilion Clique en een actieve Deathrite Shaman aan de overkant van het speelveld.
0-1

Ook in Game 2 mulligant mijn tegenstander naar 5, en ook nu geraakt hij daar wonderwel mee weg. Op basis van wat statistiek en zijn opmerking dat hij geen problemen heeft met one-landers, maar toch al 4 keer heeft moeten mull'en door een no-lander, ben ik ervan overtuigd dat zijn hand van 5 een eenlandshand is. Ik begin met Delver, hij met Ponder. In mijn tweede beurt sta ik voor een lastige keuze: zijn enige landje Waste'n en een Brainstorm spelen zodat mijn Delver flipt, of beide landjes gebruiken om Dark Confidant te spelen. Omdat ik er vrij zeker van ben dat mijn tegenstander op 1 landje zal aangewezen zijn terwijl ik een geflipte Delver heb, kies ik voor de eerste optie...
... Om vervolgens zelf ook een Wasteland te slikken en een spelletje manaless Magic te spelen.
Mijn tegenstander ziet na enkele beurten sneller land dan ik en Pyroblast de Delver. Mijn poging bij te benen door een Deathrite Shaman vangt bot dankzij Abrupt Decay en dankzij nog een Wasteland kan ik eigenlijk geen Magic meer spelen.
0-2

R3: VS ANT: 0-2 (1-2)
Mijn vorige tegenstander kwam ontzettend goed weg dankzij onvoorstelbaar lucky draws, dus ik ben behoorlijk geïrriteerd wanneer ik aan ronde 3 begin. Dat wordt er niet beter op wanneer mijn Russische tegenstander in Game 1 mijn counter Duress't en de beurt erna losjes afgaat met Ad Nauseam. Ugh.
0-1

Soit. Na sideboard heb ik de wapens wel die ik wil tegen Storm. Perfect winbaar, als ik niet speel als een idioot. Uiteraard is dat dan precies wat ik doe...
Toegegeven, het feit dat ik naar 4 mull en een hand moet houden met Grafdigger's Cage, Stifle een Ponder en een Goyf, was ook niet wenselijk. Met 1 land ben ik echter in business. In de tussentijd ziet mijn tegenstander mijn hand met Gitaxian Probe en Duress't hij de Cage. De Stifle is nu mijn enige levenslijn en omdat die zijn verrassingseffect kwijt is, geen bijster stabiele. Desondanks slaag ik erin een redelijk positie uit te bouwen terwijl ik steeds de Stifle openhoud, zodat mijn tegenstander die moet respecteren. Wanneer ik een Force met een blauwe kaart heb, prent ik me het plan in het hoofd dat àlles mag, behalve een spell die mij een kaart laat discarden. In deze domme overtuiging, counter ik dus ook zijn Past in Flames niet wanneer dit de enige kaart in zijn hand is. Sure enough, ik ben in staat de geflashbackte Duress te counteren. Ondertussen ben ik wel vergeten dat mijn tegenstander hopen mana heeft en, zeker niet minder relevant, twee Infernal Tutors in de graveyard.


De play laat zich raden. De eerste Tutor zoekt een Duress die mij netjes dan toch de Stifle afhandig maakt, met de tweede Tutor zoekt hij het combostuk dat hem in staat stelt voor nèt voldoende storm af te gaan. Een ontzettende misplay langs mijn kant kost me een anders zeer winbare match en hoewel het al even geleden is dat ik met Stifle heb gespeeld en ik uit deze fout heb geleerd, is het een fout die ik in de eerste plaats nooit had mogen maken.
0-2

R4: VS Miracles: 1-1 (1-1-2)
In Magic heb je nergens recht op en krijg je niets kado, maar het feit dat ik 1-2 sta terwijl ik gemakkelijk 3-0 had kunnen staan, steekt. Daarenboven zijn de eerste sporen van de Italiaanse organisatie zichtbaar en liggen we al behoorlijk achter op schema. Wie dit side event wil uitspelen, heeft nachtwerk voor de boeg.
Ondanks het feit dat ik in Italië ben, speel ik wederom niet tegen een Italiaan. Het accent van mijn tegenstander doet een Russische origine vermoeden, of een Genkse, gezien hij spreekt over "Brainshjtorm". Vieshj shjtijl! Alle gekheid terzijde, mijn tegenstander speelt ontzettend strak (zij het tergend traag) en houdt een ijzeren grip op het eerste spel. Mijn geflipte Delver hapt een Terminus, dankzij ZIJN Force of Will voor MIJN Force of Will. De Goyf die volgt, krijgt een Swords to Plowshares kado. Als ik vervolgens opvolg met Deathrite Shaman en een Delver, verschijnt er een Snapcaster die de Swords to Plowshares terughaalt voor de Deathrite Shaman. Wanneer vervolgens mijn Liliana een Spell Pierce hapt en hij er wel in slaagt een Jace te resolven (hij Daze't immers mijn gehardcaste Force of Will), is het gedaan met de pret.
0-1

Evenveel en zelfs nog meer removal in Game 2. Mijn Delver loopt in een Snapcaster, mijn True-Name Nemesis en Tarmogoyf zien een Terminus, een Deathrite Shaman wordt ploegen gestuurd, een tweede Goyf hapt NOG een Terminus en een verse Delver krijgt ook een Swords to Plowshares. Ontzettend frustrerend, maar uiteindelijk komt mijn tegenstander zonder gas te zitten  en slaag ik erin hem langzaam maar zeker (maar zeker langzaam) dood te stampen.
1-1

Hoe later op de avond, hoe trager de activaties van Sensei's Divining Top. Mijn tegenstander slaagt er wederom in mijn aanval mooi af te weren en wanneer de 50 minuten erop zitten, is al mijn hoop gevestigd op het flippen van een Delver en er nog 3 keer mee kunnen aanvallen. Helaas, de Delver flipt niet en mijn tegenstander heeft ook de Supreme Verdict for good measure. Het spel eindigt gelijk.
1-1-1

Het is ondertussen al donker buiten en met nog een heel aantal ronden voor de boeg, lijkt het niet zinnig te blijven spelen, gezien geen van ons nog in de running voor winst is. Daarenboven lijkt een goede nachtrust onontbeerlijk om een goede beurt te maken op het main event van zaterdag. We droppen, smikkelen alweer een gigantische pizza op in ons stamrestaurant en begeven ons vervolgens naar het hotel voor een goede nachtrust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten